top of page

Ekološka hrvatska brašna koja uvodimo u naš asortiman proizvoda

Od polja do stolajedna je od mjera u okviru europskog zelenog plana te ujedno dobro nam poznati slogan koji potiče vrijednosti ekološke proizvodnje i proizvoda. Znamo i da ti proizvodi često dolaze direktno od proizvođača, odnosno sa što kraćim putem posrednika. Jednostavno, znamo da dobivamo svježiji, zdraviji i održiviji proizvod. Vrijednosti iz ovih mjera promiče i Bread Club od samih svojih početaka. Konstantno radimo na kvaliteti proizvoda, a želja nam je imati u potpunosti vlastito ekološko brašno pa su ovo početni, ali veliki koraci. Među prvima u Hrvatskoj radimo kruh isključivo s prirodnim kvascem jer je lakše probavljiv i nutritivno bogatiji od običnog kruha. Ekološka brašna s hrvatskih polja će uz to dodatno donijeti nove okuse na vaš stol, a vašem organizmu bogatiji sastav nutrijenata.


Prošle godine obavljena je ekološka sjetva pira i heljde na hrvatskim oranicama OPG-a pokraj Karlovca, s kojim je Bread Club ostvario suradnju. Ove godine je bila prva žetva, urod je pobran i u daljnjem je postupku obrade (sušenje, mljevenje…) kako bi mogao doći na vaš stol u obliku omiljenih Bread Club proizvoda. I dok smo ponosni na ovu suradnju u kojoj će pir biti prvi u opticaju, pa potom heljda, ne planiramo stati samo na tome. U planu je posaditi i staru autohtonu vrstu pšenice koja ima izuzetno visok udio proteina, što je vrlo bitno u proizvodnji sourdough kruha.


Bread Club proizvodi od pira s puno dobrobiti

Ako se pitate koje su sličnosti ili razlike pira u odnosu na pšenicu, odmah ćemo reći kako su izgledom slične, ali pir ima čvršću ovojnicu i nešo drugačiji nutritivni sadržaj. Pir tzv. dinkel je drevna žitarica i ustvari posebna vrsta pšenice (Triticum spelta). Pir od cjelovitog zrna sadrži nešto više proteina (oko 10 % više), esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala te manje kalorija i fitinske kiseline od cjelovitog zrna pšenice. Posebno je bogat željezom, magnezijem, fosforom, cinkom i niacinom (vitamin B-3).


Upravo zato što je svako zrno pira obavijeno debelom ovojnicom (ljuskom), otporniji je na nametnike, stoga za njegovu proizvodnju nije potrebno koristiti sintetska gnojiva i pesticide, te ga se kao takvog može skladišti na dulje vrijeme. To je jedna od njegovih prednosti u odnosu na pšenicu. Iako sadrži gluten kao i pšenica, lakše je probavljiv, čemu pridonose i dijetalna vlakna u njegovom sastavu koja ujedno pružaju veći osjećaj sitosti. Pir daje pekarskim proizvodima više orašasti, blago slatki okus u odnosu na pšenicu.


Dobrobiti se uz pir najviše vežu kao cjelovitu žitaricu jer ona sadrži puno vlakana i druge spojeve koji doprinose zdravlju bakterija u probavnom sustavu što pomaže smanjenju upala u tijelu i povećanju imuniteta, te nižem riziku od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti - navodi Medical News Today.


Pir ćete pronaći u Bread Club ponudi proizvoda:

- Kruh od pira (prirodni kvasac, pšenično, pirovo brašno i pirovo integralno, sjemenke od lana-sezama-suncokreta-buče)

- Kruh s kašom (prirodni kvasac, pšenično i pirovo integralno brašno, kaša od ječma-zobi-kamuta-raži-pšenice-prosa, proklijala raž)

- Kukuruzni miješani kruh (prirodni kvasac, pšenično, integralno, pirovo i kukuruzno brašno)




Heljda je druga zvijezda među našim ekološkim brašnima


Iako heljdino brašno ne sadrži gluten, često se miješa s pšeničnim radi lakšeg dobivanja krajnjeg proizvoda. Heljdino brašno ima više minerala, bjelančevina, dijetalnih vlakana i vitamina B u odnosu na pšenično brašno. Okusom je više sličniji piru.

Heljdino brašno se nalazi u našem kruhu od heljde uz prirodni kvasac, pšenično, integralno i raženo brašno te rogač.


Jeste li već probali neki od navedenih kruhova?


Recent Posts

See All
bottom of page