top of page

Predstavljamo Bread Club-ove najukusnije uskrsne slastice

Imamo slastice koje Uskrs čine ljepšim!


Kao što priliči obilježiti blagdanske dane i proslaviti ih uz dobru hranu, ujedno simbole obilja i blagostanja koje prizivamo u svoje domove, tako i ove godine, Uskrs slavimo najukusnijim slasticama.



I kao što je Panettone tradicionalni božićni kolač, tako je Pinca tradicionalni uskrsni kolač. No, iako je pinca malo više sličnija „Božićnom kolaču“ koji smo imali u ponudi za Božić, ipak ćemo ponoviti da ne volimo uspoređivati craft proizvode. Dovoljno je da je samo jedan sastojak promijenjen ili način obrade tijesta za nijansu drugačiji, i već može činiti veliku razliku u konačnom proizvodu.


Osim pince čije se podrijetlo veže uz utjecaj talijanske kulture te se tradicionalno radila od kiselog tijesta (tzv. usirenog tijesta po kojem je dobila naziv sirnica), još će vam jedan zanimljiv pastry proizvod, Uskrs ove godini učiniti ljepšim. Radi se o babki koja svoje podrijetlo vuče iz židovske kulture, ponajviše s područja Izraela te je vrlo popularna i u Poljskoj.

Tako Bread Club uvodi novitet u uskršnju ponudu slastica ove godine s babkom za koju znajte da će vam ju pripremati Bread Club-ov craft pekar autohtonog podrijetla (iz Tel Aviva). Babka dolazi u dvije verzije – čokoladna u kojoj je osim čokoladnog punjenja i tijesto čokoladno, te verziji s cimetom i kardamomom.

Današnje moderne pince se rade od suhog ili svježeg kvasca što daje proizvodu kraći vijek trajanja (već idući dan kolač postaje suh), ali i manju kompleksnost aroma. Bread Club-ove uskršnje slastice dolaze u kombinaciji sourdough (kiselog) tijesta s poolishem. Time postižemo svježinu i dugotrajnost proizvoda s voćnim aromama. Jednostavno, zdravo, ukusno i slasno, dugotrajnije svježine, a godi nepcu i trbuhu.


Pinca – tradicijska slastica uskršnjih blagdana

Pinca se u prošlosti radila od ukiseljenog tijesta, više iz nužde s obzirom da kvasac nije bio dostupan. Ukiseljeno tijesto se napravilo prethodni dan i ostavilo da fermentira, te se idući dan kombiniralo sa zamjesom i obogatilo jajima i maslacem, ali puno skromnije nego danas. A upravo je to razlog zašto je kiselo tijesto moglo „dignuti“ proizvod bogat jajima i maslacem. Osim toga, nekada je pinca bila po okusu više nalik kruhu jer se nije zaslađivala, pa je i ovo jedan od razloga njenog naziva – pinca dolazi od riječi „pinka“ ili štruca kruha.



Pincu u Bread Club-ovoj verziji pronaći ćete upravo u najtradicionalnijoj jednostavnoj verziji koja ima itekako kompleksan okus radi bogato aromatiziranog sourdough tijesta. Tijesto za pincu radimo u kombinaciji poolisha i startera, uostalom kao i sav pastry asortiman. Poolish je pred tijesto koje fermentira preko noći, a radi se od kombinacije brašna, vode i standardnog kvasca u omjeru 1:1:0,5. Starter je 100 postotno hidratizirano sourdough (kiselo) tijesto. Idući dan ovo dvoje zamiješamo, dodajemo jaja, maslac i svinjsku mast koja dodatno obogaćuje tijesto (ako ste probali našu makovnjaču, znate o čemu pričamo). Osim toga, dodaje se još kandirana narančina korica i rum (1 %). Tijesto potom ostavimo da fermentira, a drugi dan se oblikuje u kuglu te ostavlja na drugom dizanju. Prije pečenja površina pince se škarama zarezuje u oblik zvijezde, premazuje mješavinom jaja i mlijeka te posipava granuliranim šećerom. U ovom slučaju, bolje je koristiti škare nego žilete ili nož kako je tijesto mekano i ljepljivo.


Bread Club-ova pinca dolazi u verziji od 500 gr težine po cijeni od 80 kn. Sasvim dovoljno za nahraniti četvero ljudi, rekli bismo.


Babka je tradicijska slastica koju su bake radile kod obilježavanja židovskog proljetnog praznika


Vjeruje se da babka dolazi od riječi „baka“, a odnosi se na bake koje su od ostataka tijesta za halu (židovski kruh u obliku pletenice) radile ovu slasticu. Babka je novitet koji dolazi u Bread Club i na vaš stol taman pred Uskrs.



Babku u našoj verziji pronaći ćete također od kombinacije poolisha i startera koja pomiješamo i ostavimo da fermentiraju 24 sata. Idući dan razvučemo tijesto na tanko, premažemo s filom, zarolamo kao roladu i prerežemo uzdužno na pola kako bi se otvorilo. Polovice se zatim ispletu u pletenicu, a njihovo lijepo slojevanje se najviše vidi kada je babka ispečena. Pečena (topla) babka se još premazuje sirupom od vode i šećera u omjeru 1:1. Naše dvije verzije babke dolaze zbog različitih vrsta punjenja (file) na tijesto i u tijesto. Jednu verziju čini standardno tijesto s punjenjem od maslaca, cimeta, šećera i kardamoma. Drugu verziju čini čokoladnu tijesto s punjenjem od belgijske čokolade.


Babka, kao i pinca, dolazi u verziji od 500 gr težine.


Želite li uživati u bogatom tradicijskom okusu ovih najukusnijih uskršnjih slastica, proces izrade pince ili babke će biti nešto jednostavniji nego npr. za panettone. Ali još uvijek će vam u ovoj kombinaciji sourdough tijesta biti potrebno dva dana za izradu, kao što je i za sve craft proizvode potrebno vrijeme i strpljenje. Jednostavnija verzija je da dođete kod nas u Bread Club po svoju omiljenu uskršnju slasticu, a mi ćemo ju za vas zapakirati u prozirni celofan sa žutom mašnom.


Taman da vas razvesele na blagdanskom stolu i Uskrs učine ljepšim!

bottom of page